Likdoorn, eeltpit of eksteroog
Een likdoorn, eeltpit of eksteroog komt vaak pas ter sprake wanneer deze pijnlijk is. Het ontstaat door wrijving en/of druk van buitenaf op dezelfde plaats van jouw voet of teen. De dode huidcellen kunnen dan vaak geen weg naar buiten vinden, waardoor deze een weg naar binnen kiezen. De likdoorn groeit diep in de huid en kan een zenuwuiteinde raken waardoor je pijn ervaart. Een likdoorn is een ingegroeide eeltplek.
Hoe voorkom je een likdoorn?
Draag goed passende schoenen met voldoende ruimte bij de tenen en vermijd te strakke sokken. Laat eelt op tijd verwijderen en gebruik eventueel WandelWol, Voeten-Wol of een orthese op maat om wrijving en druk te voorkomen.
Behandeling
Pedicure 013 behandeld een likdoorn(s) of eksteroog vakkundig machinaal, met een chirurgisch mesje of middels een pakking. Als deze met regelmaat behandeld wordt, zal de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen mits de oorzaak opgeheven wordt. Na de eerste pedicure behandeling zal de pijn verdwenen zijn!
Op onderstaande foto zie je een voet waarbij de likdoorn of eksteroog reeds verwijderd is:
Oorzaak opheffen
Om wrijving en druk te beperken is WandelWol of Voeten-Wol een prettige oplossing. De stand van jouw voeten en tenen in combinatie met schoenen kan eveneens leiden tot drukplekken. Hierbij wordt een orthese (hulpstukje) op maat of het drukvrij leggen van de plek geadviseerd. Wij maken deze voor jou op maat.
Likdoorn of wrat
Likdoorns voelen over het algemeen hard aan, maar er bestaan ook zachte likdoorns. Het kan dus lastig zijn om een likdoorn van een voetwrat te onderscheiden. Het verschil tussen een likdoorn en een wrat is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als je er bovenop drukt. Daarnaast is er bij likdoorns op de voetzool een verschil in pijnbeleving bij het afwikkelen. Een likdoorn geeft pijnklachten als je staat terwijl een wrat pijnlijk is als je afzet. Een wrat heeft een meer bloemkoolachtige vorm daar waar een likdoorn een glanzende eeltstructuur heeft.